Cum pot creste performantele unui router wireless

Odata cu succesul dispozitivelor mobile routerele wireless au devenit echipamente foarte populare. Conexiunea Wi-Fi este cea mai raspandita si accesibila modalitate de conectare la Internet. Sunt multe cazuri insa, in care echipamentele achizitionate nu reusesc sa acopere aria dorita sau ofera viteze de conectare mai mici decat ar trebui. Pot exista mai multe cauze (pereti si plansee cu armatura metalica, interferente, etc), dar exista si cateva solutii simple care pot rezolva aceste probleme.

 

In primul rand in momentul achizitionarii unui router wireless trebuie sa ne asiguram ca este compatibil cu standardul Wi-Fi 802.11n care ar trebui sa ofere viteze minime de conectare de 54Mbps. De obicei, modelele low-cost ofera rate de transfer de 150Mbps, iar cele mai performante 300Mbps sau superioare. Desi au aparut echipamente compatibile cu noul standard 802.11ac, pretul acestora este mai mare iar avantajele in privinta vitezei conexiunii la Internet sunt reduse. Producatorii mentioneaza in specificatiile tehnice distanta maxima la care se poate realiza conexiunea.

Prezentam in continuare cateva solutii pentru a asigura buna functionare a routerelor si viteza de conectare a echipamentelor fara fir.

 

Pozitionarea router-ului in centrul zonei in care se doreste accesul la conexiunea Wi-Fi.

In multe cazuri se instaleaza echipamentele la intrarea in locuinta. Amplasarea router-ului wireless in aceast mod reduce semnificativ raza de actiune si este posibil sa existe zone cu semnal slab iar conexiunea sa se intrerupa frecvent. Este important ca router-ul sa fie amplasat pe cat posibil intr-o pozitie centrala, la distanta fata de pereti, mobilier sau obiecte metalice.

 

Schimbarea canalului wireless

Router-ul este in esenta un echipament radio, el foloseste de obicei doua benzi de frecvente, 2,4GHz si 5GHz. Prima este cea mai des folosita, standardul pentru Romania, ea imparte banda In 13 canale. Daca mai multe routere emit pe acelasi canal, se creeaza interferente si viteza de conectare este evident afectata. Canalul pe care emite router-ul poate fi schimbat atat la instalarea initiala, cat si ulterior, prin accesarea adresei de configurare mentionata de producator.

 

Actualizarea driver-elor si firmware-ului

In mare masura, viteza de conectare depinde nu numai de router, ci si de echipamentele care se conecteaza la el. Este important sa fie instalate cele mai recente drivere oferite de producatorul modului wireless si disponibile de obicei pe site-ul acestuia. De asemenea, soft-ul care este instalat in router, cunoscut drept firmware, se poate actualiza prin descarcarea si instalarea unei versiuni mai noi. 

ATENTIE:  Intreruperea procesului de actualizare a firmware-ului poate duce la defectarea echipamentului.

  

Inlocuirea antenei

O parte a modelelor de routere comercializate dispun de o singura antena omni-directionala, aceasta emite concentric in jurul sau. In majoritatea cazurilor, antena poate fi inlocuita cu un model mai performant pentru a asigura cresterea puterii semnalului. Inlocuirea poate fi facuta fie cu un model cu extensie care permite o pozitionare mai buna (imaginea din dreapta), fie cu o antena directionala care asigura orientarea semnalului catre o anume zona (imaginea din stanga). Un model simplu si accesibil costa aproximativ 25 lei,  o antena directionala poate costa si peste 100 lei.

antena wireless

 
Utilizarea unui repeater
 
In conditiile in care niciuna din solutiile de mai sus nu asigura acoperirea necesara, poate fi instalat un al doilea router care sa extinda raza semnalului Wi-Fi. Mentionam ca nu toate router-ele suporta aceasta functie. Inainte de achizitionare, este necesara verificarea existentei functiei repeater in specificatii. La majoritatea routerelor care ofera aceasta functie, configurarea se realizeaza din sectiunea Operation Mode alegand optiunea Repeater.
 
Sunteți aici: Home Contact Articole Articole Cum pot creste performantele unui router wireless