HDD versus SSD – despre medii de stocare

Atunci cand esti interesat sa achizitionezi un dispozitiv de stocare pentru calculatorul personal, poti opta pentru doua tipuri de produse: HDD (Hard Disk Drive) si SSD (Solid State Drive).

HDD-urile nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare. Sunt prezente in viata noastra inca de la primele calculatoare pe care le-am avut, dar tehnologia isi arata de ceva timp constrangerile din cauza limitarilor de viteza, a componentelor mecanice care le fac vulnerabile la socuri si nu in ultimul rand, din cauza consumului ridicat de energie. Prin urmare, locul lor in carcasele PC-urilor este luat, incet, incet, de SSD-uri, care se bucura de o serie de avantaje in fata HDD-urilor. Initial, pretul ridicat, tipic pentru o tehnologie noua, a impiedicat cresterea popularitatii acestora, insa pe masura ce costurile pentru utilizatorul final scad lucrurile incep sa se schimbe. In cazul in care te gandesti la oportunitatea sa-ti cumperi un SSD, trebuie sa iei in calcul cateva dintre avantajele si dezavantaje pe care le aduc acestea. Astfel, in continuare iti vom prezenta cateva informatii de care ai nevoie in ceea ce priveste HDD-urile si SSD-urile.

Viteza

Daca sunteti in cautarea unui dispozitiv de stocare mai rapid, atunci optiunea potrivita este un tot SSD. Acest dispozitiv de stocare a informatiei sunt mult mai rapide pentru ca dispun de procesor . De asemenea, pentru HHD-uri este necesara sincronizarea unui cap de citire/scriere cu un plantan rotativ. In prezent, vitezele de transfer ale SSD-urilor variaza semnificativ de la un producator la altul, de la un produs la altul, insa se incadreaza in general intre 100-600 MB/s. in schimb, viteza unui HDD ajunge, teoretic, pana la circa 140 MB/s, viteza reala fiind insa semnificativ mai mica in cele mai multe situatii.

Rezistenta

Si la capitolul rezistenta SSD-urile stau mai bine. Aceste  dispozitive sunt mai rezistente la accidente, spre exemplu, pentru ca nu dispun de parti mobile, fiind bazate in principal pe memorie flash sau DRAM. De asemenea, acestea rezista mai bine si la fluctuatiile de temperatura decat HDD-urile. Cu toate acestea, HDD-urile sunt, si ele, destul de rezistente la accidente dat fiind faptul ca sunt dotate cu senzor cu accelerometru care care blocheaza sitemul in cazul in care laptop-ul cade.

Durata de viata

Una dintre cele mai notabile diferente dintre  HDD-uri si SSD-uri este durata de viata, generata de modul in care functioneaza dispozitivele. SSD-urile nu au componente in miscare care sa cedeze din punct de vedere mecanic, insa fiecare bloc al memoriei flash are un numar limitat de cicluri de scriere. Totusi, in general, durata de viata a SSD-urilor este mai mare decat cea a HDD-urilor. Atentie insa la penele de curent: SSD-urile rezista semnificativ mai putin la intreruperile bruste de energie electrica comparativ cu clasicele HDD-uri.

 

Capacitate de stocare si pret

Datorita maturitatii tehnologiei, HDD-urile sunt alegerea ideala din punct de vedere al raportului pret/GB, in special daca ai nevoie de cantitati mari de stocare. De exemplu, pe piata din Romania, HDD-urile de 2 TB costa de regula intre 350-400 lei, iar cele de 3 TB ajung, in cazul celor mai multi producatori, la aproximativ 500 lei. Spre comparatie, SSD-urile dedicate utilizatorilor finali ajung la preturi cuprinse intre 600-1.000 lei pentru numai 256 GB si cresc vertiginos in cazul capacitatilor mai mari, pana la costuri care nu sunt deloc atractive pentru clientii obisnuiti. De remarcat insa, ca tendinta este una de scadere treptata a preturilor solicitate de producatori pentru SSD-uri, iar acest lucru se va accentua pe masura ce numarul de utilizatori creste treptat, dar sigur.

Alte caracteristici
 
In ceea ce priveste alte diferente dintre aceste doua dispozitive, ar trebui mentionat faptul ca  SDD-urile consuma mai putina energie decat HDD-urile. SDD-urile sunt mai silentioase decat HDD-urile si nu se incalzesc atat de mult ca acestea. De asemenea SSD-urile nu produc niciun fel de zgomot in functionare. In plus, trebuie avut in vedere si faptul ca SDD-urile sunt alegerea potrivita pentru stocarea de sisteme de operare si programe, intrucat sunt mai rapide, de vreme ce HDD-urile sunt mai potrivite pentru stocarea de materiale. Astfel, daca esti in cautarea unui dispozitiv pentru stocarea informatiei digitale de calitate si dispui de bugetul necesar optiunea potrivita ar fi un SSD. Cu toate acestea, daca urmaresti sa achizitionezi un dispozitiv mai ieftin si care ofera mai mult spatiu de stocare atunci ar trebui sa alegi un HDD.
Pentru maximum de performante, conteaza foarte mult si tipul de conexiune suportata de SSD-ul cumparat. in prezent, cele mai multe SSD-uri se conecteaza prin SATA3, iar noi iti recomandam sa eviti achizitionarea unor dispozitive care se conecteaza prin cabluri SATA2 sau, si mai rau, SATA, intrucat aceste interfete sunt 
mai lente. Desigur, pentru a beneficia de viteza superioara, este necesar ca si placa de baza a computerului sa suporte aceeasi tehnologie (cu alte cuvinte, degeaba cumperi un SSD SATA3 daca ai un computer vechi care abia suporta SATA).
 
Solutia hibrid SSD + HDD, compromisul rezonabil
 
Datorita avantajelor si dezavantajelor celor doua clase de solutii de stocare, in acest moment solutia ideala pentru cei ce doresc si performante, dar si spatiu de stocare, este o combinatie intre un SSD de 120 GB si unul sau mai multe HDD-uri, in functie de necesitati. SSD-ul va fi folosit pentru sistemul de operare si programele zilnice, iar HDD-ul pentru stocare altor tipuri de continut. E drept ca preturile HDD-urilor au crescut si sunt inca in crestere, insa chiar si asa un HDD de circa 2 TB (obligatoriu la 7200 rpm) costa in jur de 400 de lei in acest moment.
SSD-urile pe de alta parte sunt ceva mai scumpe. Recomand SSD-urile  care sunt suficient de rapide (nu insa cele mai rapide), dar impresioneaza in primul rand prin fiabilitate. O unitate de 120 de GB ar trebuie sa fie suficienta pentru programele zilnice si Windows, insa poti opta si pentru SSD-uri mai mari, dupa necesitati .
hdd ssd 
 
Dispozitivele de stocare SSD incep sa patrunda treptat in calculatoarele personale, pe masura ce preturile de achizitie scad, iar capacitatile de stocare incep sa aiba valori decente cel putin pentru sistemul de operare si aplicatii. Datorita avantajelor pe care le au, SSD-urile sunt mai potrivite pentru rularea programelor, insa HDD-urile raman fara indoiala mai atractive pentru filme, muzica si alte tipuri de fisiere care necesita mult spatiu.
Prin urmare, solutia de mijloc, reprezentata de o combinatie intre SSD si HDD, este una dintre cele mai bune metode pentru a te bucura si de viteze mai mari de operare, dar si de o capacitate generoasa de stocare.
Sunteți aici: Home Articole Articole HDD versus SSD – despre medii de stocare